Urządzanie kuchni to jedno z najprzyjemniejszych zajęć zarówno w trakcie przeprowadzki. To właśnie wtedy decydujemy o tym, z czego będziemy korzystać na co dzień i jakie akcesoria zawitają w naszym domu, by pomagać w przygotowywaniu pysznych rodzinnych posiłków. Wiele kobiet coraz częściej decyduje się na nowoczesne rozwiązania, które znacząco ułatwiają poruszanie się po kuchni. Przydatne rzeczy w kuchni stanowią nieodzowną część, której warto poświęcić dłuższą chwilę, by wybrać to, co dla nas najlepsze.
Jak wybrać deskę do krojenia?
Kwestia deski do krojenia nie wydaje się być rzeczą najistotniejszą, ale wbrew pozorom zły dobór lub złe korzystanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Idąc tym tropem, coraz częściej odchodzi się od desek wykonanych z drewna, ponieważ nieprawidłowe czyszczenie takiej deski może doprowadzić do rozwoju groźnych bakterii, a te z kolei mogą nam bardzo zaszkodzić. Nie wystarczą w takim wypadku bakteriobójcze właściwości drewna, jeżeli regularnie nie będziemy dbać o deskę i jej czystość. Jeżeli posiadamy jedną deskę, na której kroimy zarówno pieczywo, jak i mięso i warzywa, to możemy być absolutnie pewni, że drewniana deska po czasie przesiąknie wszystkimi artykułami i niestety stanie się źródłem nieprzyjemnego zapachu. Najbardziej higieniczną opcją jest szklana deska, której utrzymanie w czystości nie powinno przysparzać żadnych kłopotów. Przydatne rzeczy w kuchni mogą być również problematyczne, zwłaszcza gdy mowa o deskach marmurowych, które są równie higieniczne, co ich szklany odpowiednik, ale znacznie cięższe, mogą przyczynić się do szybszego tępienia noży, ale za to rewelacyjnie prezentują się jako taca do serwowania serów lub innego rodzaju przekąsek. Zdecydowanie nie poleca się kupowania desek plastikowych, które szybko się rysują, często w błyskawicznym tempie nasiąkają zapachami i kolorem niektórych produktów. Warto posiadać odrębne deski do mięs, warzyw i ryb. To jedno z rozwiązań, które coraz częściej poleca się w kuchni.
Najnowsze komentarze