Płytki podłogowe kuchenne najlepiej dobierać jest tak, aby były jak najłatwiejsze w czyszczeniu. Zatem najlepiej sprawdzi się tu podłoga ceramiczna bardzo łatwa w czyszczeniu lub z gresu, którą naprawdę ciężko jest zaplamić – idealne rozwiązanie przy małych dzieciach lub dla osób które dużo gotują. Jest to rozwiązanie i dobre i tanie. Klinkier i terakota może i są bardzo praktyczne w użytkowaniu, natomiast cena ich ułożenia jest zdecydowanie wyższa niż ma to miejsce w przypadku gresu i podłóg ceramicznych. Bardzo modne od wielu już lat są kuchenne podłogi z kamienia – najlepiej by wykonane były nienasiąkliwego i odpornego na ścieranie granitu, wówczas jest szansa że posadzka będzie wyglądała jak nowa przed długie lata.

Najmniej popularnym rodzajem materiału na podłogę do kuchni jest drewno, bowiem odpowiednie przygotowanie takiej posadzki wymaga i dużo pracy i pewnego nie małego nakładu finansowego. Zaletą takiej podłogi jest jej ciepło i ochrona przed upadkami. W tym przypadku nie wolno zapominać że powinna być ona wykonana z bardzo twardego drewna – najlepiej by był to parkiet, ewentualnie deski z litego drewna zabezpieczonego odpowiednim środkiem uszczelniającym krawędzie.